Diyet yapanlar, gluten hassasiyeti olanlar veya sadece ekmek tüketimini azaltmak isteyenler için “1 dilim ekmek yerine ne yiyebilirim?” sorusu oldukça yaygındır. Ekmek, karbonhidrat bakımından zengin bir besindir ve yerine tüketilecek gıdaların da benzer karbonhidrat değerine sahip olması önemlidir. Bu noktada, besin uzmanları tarafından belirlenen bazı alternatiflerle günlük öğünler dengelenebilir. Aşağıda yer alan tabloda, 1 dilim ekmeğe denk gelen yiyecekleri ve miktarlarını bulabilir, öğün planlamalarınızı buna göre yapabilirsiniz.
Yulaf ezmesi |
2 yemek kaşığı |
Simit |
¼ (çeyrek) adet |
Galeta |
1 adet |
Grissini |
2 adet |
Yufka |
¼ (çeyrek) adet |
Makarna |
2 yemek kaşığı |
Pirinç pilavı |
2 yemek kaşığı |
Çorba |
1 kepçe |
Patates |
1 orta boy |
Bulgur pilavı |
2 yemek kaşığı |
Patlamış mısır |
1 su bardağı |
Leblebi |
½ (yarım) çay bardağı |